اسپلیت ها و کولر های گازی، درست همانند پازل از قطعات زیادی ساخته شده و این قطعات مثل یک تیم فوتبال باهم همکاری میکنند تا هوا را خنک کنند. قصد داریم امروز به یکی مهم ترین تکه های این پازل یعنی کندانسور کولر گازی بپردازیم پس تا پایان این سفر همراه ما باشید.
کندانسور کولر گازی چیست
کولرهای گازی و اسپیلت ها هم مانند هر دستگاه دیگری از اجزا و قطعات مختلفی تشکیل شده اند که یکی از مهم ترین آن ها کندانسور است. این قطعه که با نام چگالنده دستگاه نیز شناخته می شود، در حقیقت یک نوع مبدل حرارتی بوده و به طور معمول در کلیه سیستم های انتقال حرارت مورد استفاده قرار می گیرد. به این شکل که ماده گازی با عبور از کندانسور به دلیل سرد شدن دچار تغییر فاز شده و به مایع تبدیل می شود.
بگذارید این طور بگوییم، کندانسورها درون خود یک سیال خنک کننده گازی یا مایع دارند. سپس هنگام عبور ماده گازی با دمای بسیار بالا از کندانسور کولر، حرارت درونی ماده گرفته شده و به سیال خنک کننده انتقال می یابد؛ به این ترتیب دمای گاز شدیداً پایین آمده و به مایع سرد تبدیل می شود. به منظور آشنایی بهتر با این قطعه در ادامه می توانید عکس کندانسور کولر گازی را مشاهده کنید. البته ما قبلا مقاله ای با موضوع معرفی اجزای کولر گازی و تشریح وظایف هریک منتشر کرده ایم و توصیه میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قطعات اسپلیت به آن مراجعه کنید.
مطالعه بیشتر:
با مزایا و معایب اسپلیت آشنا شوید و انواع کولر گازی را بشناسید
انواع کندانسور اسپلیت دیواری
کندانسور کولرگازی که در این سیستم به عنوان تقطیر کننده بکار می رود، انواع مختلفی دارد و هرکدام دارای مزایا و معایبی نسبت به نمونه های دیگر است. پر استفاده ترین انواع کنداسور کولر گازی شامل موارد زیر است:
- کندانسور خنک شونده با هوا؛
- کندانسور خنک شونده با آب؛
- کندانسور تبخیری؛
در ادامه درباره هر یک از این کندانسور ها اطلاعات بیشتری به شما ارائه خواهیم کرد.
کندانسور خنک شونده با هوا
در این کندانسور که با نام کندانسور هوایی یا هوا خنک نیز شناخته می شود، جریان هوا باعث سرد شدن مبرد می گردد. ساختار کندانسور هوایی به این صورت است که از لوله های مارپیچی (یک کویل) تشکیل شده که از میان پره هایی به نام فین می گذرند و از طرفی یک فن نیز در این کندانسورها تعبیه شده که وظیفه برقرار کردن جریان هوا را برعهده دارد. طرز کار کندانسور هوا خنک در کولر گازی به این شکل است که مبرد گازی از مسیر لوله ها عبور کرده و جریان هوای فن باعث سرد شدن و تبدیل آن به مایع می شود.
بد نیست بدانید برخی از اسپلیت ها به دلیل ظرفیت بالا به کندانسورهایی بزرگ تر با تعداد فن بیشتر نیاز دارند که در این صورت کندانسور های هوا خنک را به شکل ۷ می سازند تا این گونه ضمن اشغال فضای کمتر از تعداد فن بیشتری استفاده شود. مزیت و برتری اصلی کندانسورهای خنک شونده با هوا این است که برای عملکرد خود به آب نیازی نداشته و در نتیجه خبری از خوردگی و زنگ زدگی در آن ها نخواهد بود.
کندانسور خنک شونده با آب
این نوع کندانسور کولر برای خنک کردن گاز مبرد به آب نیاز دارد؛ به عبارتی ساختار کندانسور آب خنک به گونه ای است که دسته ای لوله از داخل پوسته ای عبور می کنند و در داخل این پوسته نیز آب (خنک کننده) قرار دارد. از این رو به این کندانسور، کندانسور پوسته لوله ای نیز می گویند. در نهایت مبرد داغ از پوسته عبور کرده و آب درون لوله ها، گرمای مبرد را جذب نموده و موجب میعان آن می شود.
نکته قابل توجه این است که آب داخل پوسته بعد از جذب گرمای مبرد، گرم می شود و دستگاه دیگری به نام برج خنک کن وظیفه سرد کردن آن را بر عهده دارد. ناگفته نماند این نوع مبدل ها همواره در معرض رسوب گرفتگی و خوردگی قرار دارند و همین موضوع جزو معایب اصلی آن ها محسوب می شود.
مطالعه بیشتر:
چرا کولر گازی چکه می کند؟ ۱۳ علت چکه کردن اسپلیت
کندانسور تبخیری
در کندانسور تبخیری عملیات خنک سازی توسط آب و هوا انجام می گیرد و اگرچه طراحی آن مشابه با کندانسورهای هوایی است، اما در عمل افزون بر جریان هوا، آب نیز روی لوله های پاشیده می شود؛ به این صورت که لوله هایی مارپیچ در این کندانسورها تعبیه شده و با عبور مبرد از این لوله ها، فن وارد عمل شده و جریانی از هوا را روی آن ها می دمد. سپس به طور همزمان آب سرد شده توسط برج خنک کننده از طریق مجراهایی روی لوله ها پاشیده می شود. در نهایت آب و هوا مشترکاً شرایط میعان مبرد را فراهم می کنند.
وظیفه کندانسور کولر گازی چیست
بنا بر آنچه گفته شد، کندانسور وظیفه تبدیل فاز گازی مبرد به مایع را بر عهده دارد. به منظور درک بهتر نحوه عملکرد کندانسور اسپلیت، بگذارید کمی عقب تر برویم؛ به این صورت که گاز موجود در کمپرسور پس از متراکم و شدیداً داغ شدن، از این قطعه خارج می شود. این گاز متراکم و بسیار داغ سپس وارد لوله های کندانسور شده و گرمای خود را از دست می دهد و در نهایت نیز به مایع تبدیل می گردد.
کمی قبل خدمتتان عرض کردیم که کندانسور کولر گازی چگونه کار می کند، اکنون بد نیست بدانید عملکرد کندانسور اسپیلت موجب تولید کمی گرما نیز می شود. به منظور جلوگیری از ورود این هوای گرم به محیط از فن کندانسور کمک می گیرند. این فن بسیار قوی بوده و در کنار کندانسور قرار می گیرد تا گرمای تولید شده را به خارج از محیط انتقال دهد.
مطالعه بیشتر:
تشریح مرحله به مرحله طرز کار کولر گازی همراه با عکس
اجزای داخلی کندانسور اسپلیت
اکنون که متوجه شده اید کار کندانسور کولر گازی چیست، نوبت به بررسی اجزای داخلی این قطعه می رسد. کندانسور کولر از نظر ساختار بسیار شبیه به کلاف مارپیچی است که در ساخت آن از تعداد زیادی پره مسی استفاده می کنند؛ زیرا اینگونه سطح تماس بین گاز و دیواره ها افزایش یافته و به تبع آن فرآیند انتقال حرارت با سهولت بیشتری انجام خواهد گرفت. ناگفته نماند مسی بودن جنس پره ها نیز به خودی خود موجب انتقال حرارت بیشتری می شود.
مطالعه بیشتر:
بررسی جامع تفاوت اسپلیت و کولر گازی + معرفی بهترین سیستم تهویه مطبوع
نکات مهم هنگام نصب کندانسور کولر گازی
کندانسور یا پنل بیرونی یکی از حساس ترین بخش های کولر گازی اسپیلت به حساب می آید؛ از این رودر هنگام نصب کندانسور کولر گازی به منظور جلوگیری از آسیب دیدن این قطعه مهم و کاربردی و همچنین برای افزایش بازدهی آن باید به موارد مهم زیر توجه شود:
- انتخاب محل مناسب برای نصب؛
- ارتفاع مناسب؛
- صاف و تراز بودن کندانسور اسپلیت؛
در پایین اهمیت هر یک از این نکات را برای شما توضیح میدهیم.
انتخاب محل مناسب برای نصب
به طور کلی محل مناسب نصب کندانسور کولرگازی فضایی آزاد با دمایی خنک است که فاقد گرد و غبار غلیظ و همین طور رفت و آمد زیاد باشد. در واقع بهترین و استانداردترین محل برای نصب کندانسور محیطی به دور از تابش مستقیم خورشید و در سایه است. توجه داشته باشید که اگر پنل بیرونی کولر گازی یا همان کندانسور در محلی بدون سایه و آفتاب گیر نصب شود، از عمر دستگاه و بازدهی آن کاسته خواهد شد؛ بنابراین در چنین شرایطی توصیه می شود، سایه بانی روی پنل قرار دهید تا از تابش مستقیم خورشید به آن جلوگیری شده و این گونه راندمان و عمر مفید دستگاه افزایش می یابد.
دقت داشته باشید که فضای اطراف پنل بیرونی کولر گازی باید باز باشد تا فضای کافی برای عملکرد مناسب کندانسور ایجاد شود. چنانچه نیاز به نصب چندین کندانسور در یک فضای مشخص داشته باشد حتماً باید این پنل ها در فاصله حداقل ۸۰ سانتی متری نسبت به هم قرار بگیرند.
نکته مهم دیگر در مورد محل نصب کندانسور اسپلیت آن است که این پنل به هیچ وجه نباید نزدیک به خروجی های ذرات معلق یعنی دودکش هود، فن و غیره قرار بگیرد؛ زیرا این کار باعث آلودگی کندانسور در زمانی کوتاه شده و به تبع آن از عملکرد و عمر قطعه کاسته می شود.
مطالعه بیشتر:
آموزش تعمیر و نگهداری پکیج و اسپلیت با روش های تست شده
ارتفاع مناسب
در هنگام نصب کندانسور باید توجه داشته باشید که ارتفاع مناسبی را انتخاب کنید تا در زمان بارندگی و بارش برف آب و رطوبت ناشی از باران و برف به درون این قطعه نفوذ نکنند.
صاف و تراز بودن کندانسور اسپلیت
از دیگر مواردی که در نصب کندانسور کولر گازی باید مورد توجه قرار بگیرد صاف و تراز بودن این قطعه و همچنین دور نگه داشتن آن از آنتن، دستگاه های دیجیتال و تابلو برق است. توجه داشته باشید تراز بودن کندانسور تاثیر مستقیمی روی نحوه عملکرد کولر گازی و اسپیلت می گذارد؛ به طوری که کوچک ترین غفلتی در این موضوع می تواند منجر به خسارت های سنگینی شود.
در خصوص مناسب بودن فاصله کندانسور نسبت به تابلوی برق بد نیست بدانید اگر پنل بیرونی اسپیلت نزدیک به تابلوی برق نصب شد همواره امکان بروز اتصالی و به بار آمدن خسارت های بسیار سنگین و جبران ناپذیر وجود دارد.
علت خرابی کندانسور کولر گازی
کندانسور به عنوان پنل بیرونی کولر گازی از دو بخش کلی “مارپیچ لوله” و ” کمپرسور” تشکیل شده و با انجام فرآیند تبدیل بخار به مایع موجب خنک کردن سیال می شود. کندانسور را در انواع مختلف هوایی، آبی، تبخیری و غیره خواهید یافت. در صورت خرابی این قطعه عملکرد سایر قطعات اسپیلت نیز دچار اختلال شده و در نهایت کولر نمی تواند به خوبی کار کند. کندانسور یا فن بیرونی کولر گازی به دلایل مختلفی ممکن است خراب شود که رایج ترین آن ها شامل موارد زیر است:
- استهلاک و زنگ زدن بدنه فلزی کندانسور؛
- خرابی ترموستات؛
- خراب شدن خازن کولر گازی؛
- آسیب دیدن پروانه فن؛
- وجود اختلال در برد فرمان؛
در پایین، دلایل خرابی کندانسور را دقیق تر بررسی خواهیم کرد.
مطالعه بیشتر:
نکات مهمی که هنگام تعمیر پکیج و اسپلیت باید به آن توجه کنید
استهلاک و زنگ زدن بدنه فلزی کندانسور
همان طور که گفته شد، به منظور انتقال حرارت بیشتر و آسان تر از فلز مس برای ساختن بدنه کندانسور استفاده می کنند که جزو فلزات مقاوم در برابر ضربه و فشار است. منتها مس به دلیل ماهیت فلزی اش همواره در معرض زنگ زدگی، پوسیدگی و حتی سوراخ شدن قرار دارد که همین موضوع یکی از علل خرابی کندانسور کولر گازی محسوب می شود.
خرابی ترموستات، یک علت مهم خرابی کندانسور اسپلیت
وجود خرابی در ترموستات کولرهای گازی یکی از مواردی است که در نهایت منجر به خرابی کندانسور می شود. به این صورت که اگر پس از روشن کردن اسپیلت متوجه شدید که به رغم روشن شدن موتور فن، کمپرسور روشن نمی شود به معنای خرابی ترموستات کولر گازی است.
خراب شدن خازن کولر گازی
وجود عیب و ایراد در خازن از دیگر علل خرابی کندانسور یا همان فن بیرونی کولرهای گازی محسوب می شود. توجه داشته باشید در لحظه روشن شدن اسپیلت، خازن به راه اندازی کمپرسور کمک می کند؛ بنابراین در صورت خرابی خازن کندانسور، طبیعی است که کمپرسور کولر گازی نتواند عملکرد درستی داشته باشد. افزون بر این ها حتی اگر خازن در جای اشتباهی نصب شده باشد، کندانسور بیش از حد قطع و وصل می شود؛ البته این قطع و وصلی می تواند به دلیل مناسب نبودن اندازه تیغ فن نیز باشد.
مطالعه بیشتر:
عیب یابی اسپیلت خودتان به صورت رایگان در خانه انجام دهید
وجود اختلال در برد فرمان
چنانچه برد فرمان کولر گازی دچار خرابی شود، نتیجه آن خرابی کندانسور اسپیلت خواهد بود. توجه داشته باشید در صورت نرسیدن ولتاژ کافی به کمپرسور، برد فرمان خراب و معیوب می شود؛ از طرفی این قطعه وظیفه رساندن ولتاژ به موتور فن و کمپرسور را بر عهده دارد.
در صورت خرابی برد کولر گازی، پیش از اقدام برای تعویض یا تعمیر آن لازم است از سلامت خازن، کمپرسور یا اور لود اطمینان حاصل کنید زیرا گاهی امکان دارد یکی از قطعات خراب باشند و به اشتباه تصور کنید خرابی کندانسور به دلیل خرابی برد فرمان بوده است. ناگفته نماند یک چنین تشخیصی تنها از عهده افراد متخصص و ماهر بر می آید. به طور کلی در صورت وجود عیب و ایراد در کندانسور توصیه می کنیم از تکنسین های مجرب برای تعمیر کولر گازی کمک بگیرید. به این علت که عیب یابی اجزای کندانسور و اقدام برای تعمیر آن کاری دشوار بوده که نیازمند تخصص و تجهیزات مخصوص است.
مطالعه بیشتر:
۱۱ راهکار تجربی کاهش هزینه تعمیر اسپلیت
جمع بندی
کندانسور کولر گازی محفظه ای است که از تعداد زیادی لوله های مسی و صفحه های آلومینیومی مشبک تشکیل می شود. این محفظه جزو اجزای مهم کولرهای گازی اسپیلت بوده و وظیفه جذب و دفع گرما و سرما را در حالت های مختلف گرما و سرمایش بر عهده دارد. با توجه به این که کندانسور بخش بیرونی کولر گازی است و همواره در معرض هوای آزاد و گاهاً باد و باران قرار دارد؛ احتمال ورود آسیب و خرابی در آن زیاد است.با این حساب در فواصل منظم باید برای تمیز کردن کندانسور اقدام شود. به اضافه این که یک سری مشکلات رایج در کندانسورها ایجاد می شود که شامل یخ زدگی کندانسور، پوسیدگی یا سوراخ کندانسور و غیره است.
به طور کلی به دلیل حساس بودن این قطعه، لازم است در هنگام خرابی کندانسور کولر گازی به مراکز حرفه ای تعمیر اسپلیت مثل تهران سرویس یار مراجعه نمایید. تهران سرویس یار تمام خدمات تعمیر اسپلیت و تعمیر پکیج تهران را در منزل مشتریان انجام میدهد.
تاریخ انتشار۲۱/۱۰/۱۴۰۱ @ ۰۳:۳۹