معرفی اجزای کولر گازی و تشریح وظایف هریک

بررسی جامع قطعات کولر گازی

بیشتر افراد تا زمانی که کولر گازی منزل یا محیط کار آنها به درستی کار کند و باد خنک بزند، هیچ علاقه ای به شناخت قطعات کولر گازی اسپلیت و نحوه عملکرد آنها ندارند؛ اما وقتی این دستگاه تهویه مطبوع ناگهان خراب می شود، تازه به این فکر میکنند که کدام یک از اجزای کولر گازی به درستی کار نکرده که باعث خرابی دستگاه شده است. 

اکثر مردم کولر گازی و اسپیلت خود را دستگاه های بسیار پیچیده ای می دانند که تنها یک تعمیرکار با تجربه و ماهر با قطعات آن آشنایی دارد. هر یک از اجزای داخلی کولر گازی نقش منحصر به فردی در کمک به تهویه مطبوع و سرماسازی ایفا می کند و ما در این مقاله می خواهیم به آموزش و عکس قطعات کولر گازی بپردازیم.

معرفی قطعات کولر گازی اسپلیت

در مقاله کولر گازی چیست گفتیم که ساختار کولر گازی و اسپیلت درست مانند یک گروه ارکستر میماند. تمام قطعات کولر گازی که هر یک وظیفه منحصر به فردی دارد، مانند سمفونی در کنار هم کار میکنند تا هدف اصلی این دستگاه سرمایشی که انتشار باد سرد است، تحقق یابد. قطعات اسپیلت به ۲ دسته مکانیکی و الکتریکی تقسیم میشوند که شامل کندانسور، اپراتور، کمپرسور، برد الکترونیکی، خازن و … میشود. که در ادامه به توضیح هر یک میپردازیم. جا دارد همینجا اشاره کنیم که اولویت تهران سرویس یار هنگام تعمیر اسپلیت ترمیم قطعات است نه تعویض آنها تا جایی که ممکن باشد.

مطالعه بیشتر:

تشریح مرحله به مرحله طرز کار کولر گازی همراه با عکس

قطعات مکانیکی کولر گازی

قطعات مکانیکی، نقش بسیار مهمی در عملکرد این دستگاه سرمایشی دارند و بیشتر اوقات که اسپلیت به خوبی کار نمیکند، به خاطر عدم کارکرد صحیح این تجهیزات میباشد. اجزای مکانیکی کولر گازی شامل این موارد است:

  • کمپرسور؛
  • اوپراتور؛
  • کندانسور؛
  • شیر انبساط؛
  • فیلتر هوا؛
  • سینی زیر کولر گازی؛

در ادامه به توضیح هر یک از این قطعات میپردازیم.

کمپرسور، موتور کولر گازی

کمپرسور مهم ترین قطعه کولر گازی است که حکم موتور دستگاه را دارد. کمپرسور، گاز کم فشار را از اواپراتور گرفته و فشرده میکند. سپس مبرد با فشرده شدن، گرم میشود، البته تا زمانی که دمای آن نسبت به دمای بیرون بیشتر باشد.

از آنجایی که گرما به طور طبیعی از جسم گرم تر به جسم سردتر منتقل میشود، هوای گرم داخل کمپرسور به فضای بیرون هدایت شده و هوای خنک شده در اتاق گردش می یابد. کمپرسورهای کولر گازی از نظر عملکرد به ۳ دسته روتاری، اسکرال و پیستونی تقسیم  میشوند:

  • کمپرسور روتاری: وقتی به موتور کمپرسور روتاری متصل میشود، گاز مبرد پس از سرمایش فضا، به داخل کمپرسور مکیده شده و با فشار به مسیر اولیه وارد می شود. یعنی چرخه عملکرد سرماسازی به طور مستمر ادامه خواهد داشت.
  • کمپرسور پیستونی: عملکرد کمپرسور پیستونی مشابه مدل روتاری میباشد، با این تفاوت که اجزای بیشتری درون این قطعه کولر گاز وجود دارد. به دلیل تعدد اجزا در کمپرسور پیستونی، این قطعه طول عمر کمتری نسبت به مدل روتاری دارد و سریع تر خراب میشود..
  • کمپرسور اسکرال: پرکاربردترین نوع کمپرسور، اسکرال است، زیرا تعداد قطعات آن نسبت به دو مدل ذکر شده کمتر بوده و از بازدهی و ماندگاری بالاتری برخوردار است.

مطالعه بیشتر:

مشکل صدای زیاد اسپلیت و کولر گازی را بدون نیاز به تعمیرکار برطرف کنید

اواپراتور؛ یکی از مهم ترین قطعات پنل داخلی اسپیلت

در مینی اسپلیت، اواپراتور جز قطعات پنل داخلی است، در حالی که در کولرهای گازی، این قطعه در هواگیر قرار دارد. مبرد درست قبل از ورود به کویل های اواپراتور تا دمای پایین خنک می شود. هوای گرم بیرون توسط کولر گازی مکیده می شود و روی کویل های اواپراتور دمیده می شود. فن هایی که در پشت کویل اواپراتور قرار دارند، سپس این هوای خنک را به داخل برگردانده و دمای خانه شما را کاهش می دهند.

عکس اواپراتور کولر گازی و اسپلیت

این کویل ها معمولا از مس ساخته می شوند، اما برخی اوقات از آلومینیوم یا فولاد نیز در ساخت آنها استفاده میشود. مس فلز ترجیحی  است زیرا رسانایی حرارتی بهتری دارد، کار با آن راحت‌تر است و نگهداری آن بدون دردسر است. کویل های اواپراتور با گذشت زمان، کثیف میشود و گرد و غبارها کارایی این قطعه کولر گازی را کاهش دهد. برای جلوگیری از آلودگی و کاهش بازدهی کویل های اوپراتور، از فیلتر هوا استفاده میشود.

مطالعه بیشتر:

بررسی جامع تفاوت اسپلیت و کولر گازی + معرفی بهترین سیستم تهویه مطبوع

کندانسور کولر گازی، مسئول تبدیل گاز مبرد به مایع

کندانسور یکی دیگر از مهم ترین قطعات اسپیلت میباشد که به صورت لوله های مسی و صفحه آلومینیومی در یونیت خارجی قرار گرفته است. این قطعه کولر گازی اسپلیت، گاز مبرد را از کمپرسور گرفته و توسط فن و کویل های خود، آن را به مایع تبدیل میکند.

کندانسور کولر گازی؛ صفحه آلومینیومی برای تبدیل گاز مبرد به مایع

اگر بخواهیم عملکرد کندانسور کولر گازی را به صورت جزئی تر توضیح دهیم باید بگوییم که تقطیر کننده کولر گازی گاز مبرد را که فشار بسیار بالایی دارد، از کمپرسور گرفته و به سمت کویل های خود هدایت میکند. سپس فن کندانسور با دمیدن هوای بیرون به مبرد، باعث خنک شدن و تبدیل آن از حالت گاز به مایع میشود. در مرحله بعد این مایع به شیرهای انبساط فرستاده میشوند.

شیر انبساط؛ قطعه خنک کننده گاز مبرد کولر گازی

شیر انبساط یکی از قطعات مکانیکی کولر گازی است که معمولا از جنس مس ساخته میشود. همچنین طول این لوله از ابتدای اپراتور تا خروجی دستگاه کشیده می شود. هنگامی که مبرد از کندانسور در حالت مایع خارج می شود، گرما را پخش می کند، اما هنوز برای ورود به کویل های اواپراتور بسیار داغ است؛ بنابراین قبل از اینکه مبرد به کویل های اواپراتور برسد، باید خنک شود و اینجاست که شیر انبساط وارد عمل میشود.

شیر انبساط؛ یکی از مهم ترین قطعات اسپلیت

شیر انبساط در این دستگاه تهویه مطبوع این ساخته شد تا گاز پرفشاری که از کندانسور تولید می شود، از داخل آن لوله ها عبور کرده و میزان فشار آن کاهش یابد، سپس این گاز با فشار پایین به مبدا کولر گازی که اواپراتور است منتقل شود. 

فیلتر هوا

قطعات پنل بیرونی کاملا در معرض گرد و غبارهای هوا هستند و اینجاست که نقش فیلتر هوا به عنوان یکی از قطعات اسپلیت آغاز می شود. فیلتر هوا باید از تمام اجزای کولر گازی در برابر آلوده شدن محافظت کند.

فیلر هوای کولر گازی؛ محافظ قطعات اسپلیت در برابر گرد و غبار

همچنین یکی دیگر از وظایف این قطعه، تصفیه هوای گرم بیرون هنگام ورود به اواپراتور است. یعنی هوای خالص باید وارد این دستگاه تهویه مطبوع شود، به همین خاطر فیلتر هوا را دقیقا قبل از اواپراتور قرار میدهند.

سینی زیر کولر گازی

برخی اوقات که گاز خنک کننده بیش از حد وارد کولر شود یا وقتی که دمای ترموستات با گرمای محیط منطبق نباشد، ذرات شبنم ایجاد میشود و سپس بر اثر گرما این ذرات آب میشوند. در این شرایط، زیر کولر گازی، یک سینی قرار میگیرد که آب حاصل از ذوب شدن شبنم ها درون آن جمع میشود. همچنین آبی که از ذوب شدن یخ های لوله اپراتور به وجود می آید روی سینی زیر کولر گازی ریخته میشود.

مطالعه بیشتر:

چرا کولر گازی چکه می کند؟ ۱۳ علت چکه کردن اسپلیت

انواع قطعات الکتریکی کولر گازی

دسته دیگری از قطعات اسپیلت، قطعات الکتریکی یا برقی این دستگاه هستند که انرژی مورد نیاز برای اجزای مکانیکی را فراهم میکنند. مهم ترین قطعات برقی کولر گازی عبارتند از:

  • برد الکتریکی؛
  • فن؛
  • فیوز حرارتی اتوماتیک؛
  • سنسور دما؛
  • خازن و تابلو برق؛

برد الکتریکی کولر گازی؛ مغز این سیستم تهویه مطبوع

مهم ترین قطعه کولر گازی، برد الکتریکی است که نقش مغز دستگاه را دارد. این قطعه مهم به سایر قطعات اصلی کولر گازی فرمان می دهد که چگونه وظایف خود را انجام دهند.برد الکتریکی نه تنها عملکرد کلیه قطعات اسپلیت را نظارت میکند بلکه وقتی یک اتفاق غیر منتظره بیفتد، برد کولر گازی به سایر قطعات دستور می دهد که چگونه عمل کنند.

الکتروموتور فن

عکس الکتروموتور فن اسپلیت

الکتروموتور فن، یکی از قطعت اسپیلیت است که وظیفه چرخش و نظارت بر سرعت پروانه فن دستگاه را به عهده دارد. پروانه فن در یونیت داخلی قرار دارد که با حرکات نوسانی خود هوای سرد داخل اوپراتور را در فضا پخش میکند.

فیوز حرارتی

فیوز یکی دیگر از قطعات کولر گازی اسپیلت است که از تجهیزات مهم دستگاه در مقابل نوسانات برق و حرارت بالا حفاظت میکند.

سوختن اجزای مهم کولر گازی مانند کمپرسور هزینه زیادی به بار می تراشد که با وجود فیوز حرارتی، میزان خسارت ها به حداقل میرسد.

مطالعه بیشتر:

۱۱ راهکار تجربی کاهش هزینه تعمیر اسپلیت

سنسور تنظیم دمای اسپلیت؛ مسئول کنترل سرمای محیط

سنسور تنظیم دما یکی از قطعات اسپیلت میباشد که روی اواپراتور نصب میشود و وظیفه کنترل سرمای محیط را به عهده دارد. وقتی برودت هوا به دمای مورد نظر برسد، سنسور تنظیم دما قطع و با افزایش دما دوباره روشن میشود.

خازن کولر گازی؛ تقویت کننده کمپرسور اسپلیت

 خازن یکی از قطعات برقی کولر گازی است که از آن برای افزایش قدرت و سرعت کمپرسور استفاده میشود. در واقع با کمک این قطعه می توان بازدهی کمپرسور را بسیار بیشتر کرد. همچنین از خازن الکتریکی برای راه اندازی موتور فن دستگاه هم استفاده میشود.

مطالعه بیشتر:

نکات مهمی که هنگام تعمیر پکیج و اسپلیت باید به آن توجه کنید

حرف آخر

کولر گازی از قطعات کوچک و بزرگ زیادی تشکیل شده که بخشی از آنها در یونیت داخلی و برخی در یونیت خارجی این دستگاه قرار دارد. قطعات کولر گازی مانند اجزای مختلف بدن در کنار هم کار میکنند تا هوای خنک و تهویه مطبوع وارد فضا شود. در این مقاله با انواع اجزای کولر گازی و اسپیلت و نقشی که در عملکرد این دستگاه سرمایشی دارند، آشنا شدیم.

از آنجایی که قطعات کولر گازی پیچیده هستند، چنانچه هر یک از این اجزا دچار خرابی شد، باید کار تعمیر آن را به یک تکنسین متخصص و مجرب بسپارید. متخصصان شرکت تهران سرویس یار با داشتن سال ها سابقه درخشان در زمینه تعمیر پکیج و تعمیر کولر گازی در تهران، تنها به اندازه یک تماس با شما فاصله دارند. با تماس با شماره های ما تعمیرکاران کولر گازی و اسپیلیت تهران سرویس یار در کمتر از یک ساعت به منزل شما مراجعه میکنند. 

تاریخ انتشار۲۱/۰۹/۱۴۰۱ @ ۰۲:۱۲

4 thoughts on “معرفی اجزای کولر گازی و تشریح وظایف هریک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره رایگان