شاید بتوان مهمترین بخش دستگاه پکیج را برد آن دانست چرا که از طریق برد پکیج تمام فعالیتهای سیستم گرمایشی کنترل و مدیریت میشود. در واقع تمام دستورالعملها و تنظیماتی که شما برای سیستم خود تعیین میکنید، از طریق برد پکیج دیواری اعمال شده و در نهایت سیستم برای رسیدن به آن تنظیمات فعالیت میکند.
در این مقاله قصد داریم تا تشریح برد پکیج را به صورت کامل انجام دهیم که از معرفی قطعات تشکیل دهنده تا دلایل خرابی و نکات تعمیر را شامل میشود. در صورتی که شما هم به دنبال آشنایی با این قسمت از پکیج خود هستید تا پایان با ما همراه باشید.
برد پکیج چیست
مغز دستگاه، قسمت الکترونیکی، رکن اصلی، فرماندهنده به دستگاه و… از جمله پاسخهایی هستند که برای سوال برد پکیج چیست، مطرح میشوند. به طور کلی برد کنترل پکیج قطعهای الکترونیکی است که تمام فرمانها را به کل دستگاه داده و بر عملکرد آنها نیز نظارت دارد یا به عبارتی رهبری کل سیستم بر عهده این قسمت خواهد بود. چنانچه خطایی در فعالیت دستگاه پدیدار شود، از طریق نمایشگر دیجیتال و یا لامپهای LED کدهای خطایی را نمایش میدهد تا نسبت به عیب یابی پکیج دیواری اقدام کنید.
همچنین تمام حسگرهای دستگاه به برد متصل بوده و نتایج را به برد منتقل میکنند؛ سپس برد پکیج دستورات لازم را طبق گزارشهایی که از سنسورها دریافت کرده است میدهد؛ برای مثال چنانچه دمای محیط به حد مطلوب فرمان داده شده برسد، دستگاه میتواند روی شعله کنترل داشته باشد یا در صورت کاهش یا افزایش فشار آب، اقدام لازم به موقع انجام خواهد شد.
با توجه به توضیحات ارائه شده میتوان اینطور بیان کرد که برد پکیج مغز دستگاه است و در صورتی که درست کار نکند، کل دستگاه شما درست کار نخواهد کرد! در واقع چنانچه این قطعه دچار اختلال و خرابی شود به گونهای که دیگر کار نکند، کل دستگاه شما از کار خواهد افتاد.
مطالعه بیشتر:
انواع پکیج گرمایشی و مزایا و معایب این دستگاه را بشناسید
انواع برد پکیج دیواری
اکنون که متوجه شدید برد پکیج دیواری چیست، بهتر است با انواع آن نیز آشنا شوید. انواع برد پکیج عبارتند از:
- برد اصلی: برد کنترل پکیج یا همان برد اصلی در محفظهای مخصوص که به آن محفظهی برد میگویند قرار میگیرد و با تمام قسمتهای سیستم در ارتباط است تا بتواند مدیریت و خروجی خوبی را ارائه کند.
- برد جرقهزن: همانطور که از اسم این برد مشخص است، وظیفه اصلی آن کنترل جرقهزن دستگاه و البته شعله است. این برد به یک ترانسی متصل شده که به آن ترانس جرقهزن میگویند و به کمک آن ترانس عمل جرقه زدن را انجام میدهد. محل قرارگیری این برد، روی برد اصلی است و به عبارتی آن را مونتاژ شده روی برد اصلی میدانند.
اجزای تشکیل دهنده برد پکیج
با توجه به اینکه برد پکیج مهمترین قسمت این سیستم گرم کننده محسوب میشود، بدیهی است که خودش از اجزای مختلفی تشکیل شده است. قطعات داخلی برد پکیج گرمایش عبارتاند از:
- فیوز؛
- رله فن؛
- آی سی؛
- ترانس تغذیه؛
در پایین اجزای تشکیل دهنده برد الکترونیکی پکیج دیواری را به صورت کامل تشریح خواهیم کرد.
فیوز؛ ناظر جریانات برق کل دستگاه پکیج
فیوز یکی از قطعات موجود در مدار برد پکیج است که معمولا به صورت شیشهای بوده و با توجه به قدرت دستگاه میتواند آمپرهای مختلفی داشته باشد. جریان برق ورودی ابتدا از فیوز میگذرد و در صورتی که این جریان نامتعادل باشد یا در قسمتی از دستگاه اتصالی وجود داشته باشد، فیوز جریان را قطع میکند. البته جریانهای خیلی زیاد و ناهنجار یا اتصالی در قسمتهای مختلف پکیج دیواری، منجر به سوختن فیوز برد میشوند.
رله فن؛ مسئول روشن و خاموش شدن برد پکیج
رله فن جزئی دیگر از برد پکیج است که روشن شدن یا خاموش شدن فن سیستم را بر عهده دارد. در واقع رله فن مشخص میکند که در چه زمانی فن روشن شده و در چه زمانی خاموش شود. چنانچه این قطعه خراب شود، دیگر فن روشن نخواهد شد و یا اینکه به صورت یکسره کار خواهد کرد؛ در نتیجه عملکرد دستگاه مختل شده و لازم است در اسرع وقت نسبت به تعمیر و یا تعویض آن اقدام نمایید.
محل رله فن در برد پکیج
رله فنها در هر نوعی از پکیج در قسمت متفاوتی قرار دارند و در صورتی که میخواهید رله فن دستگاه خود را بیابید، میتوانید به کمک یک اهممتر این کار را انجام دهید. برای انجام این کار ابتدا اهممتر را روی حالت بیزر قرار داده و یکی از سیمها را روی نول فن بگذارید و سیم دیگر را روی رلههای دستگاه جابهجا کنید تا متوجه شوید کدام رله به فن متصل است. آن رله همان رله فن دستگاه شما خواهد بود.
البته برخی برندها، عکس برد پکیج را به همراه دستگاه در اختیار شما قرار داده و یا به بدنه پکیج می چسبانند تا در مواقع لزوم بتوانید از آن در پیدا کردن قطعات مختلف کمک بگیرید. لازم به ذکر است که در پکیجهای مدل جدیدتر مخصوصا در برندهای ایران رادیاتور و بوتان، رله فن وجود ندارد.
آی سی؛ قطعه ای در برد پکیج برای نوسانات الکتریکی
وظیفه ثابت نگهداشتن ولتاژ تغذیه و جلوگیری کردن از نوسانات به عهده آی سی است؛ به عبارت دیگر آی سی به بررسی میزان ولتاژ ورودی میپردازد تا با کنترل کردن آن و ایجاد ثبات، مانع از آسیب دیدن سایر قطعات پکیج شود. ضمنا سیگنالهایی که آی سی با آنها کار میکند میتواند آنالوگ و یا دیجیتال باشد.
ترانس تغذیه برد پکیج گرمایشی؛ کاهنده ولتاژ برق ورودی به سیستم گرمایشی
قطعه دیگری که روی برد پکیج قرار داشته و کارایی مهمی نیز دارد، ترانس تغذیه برد است. وظیفه اصلی این قطعه تبدیل برق ۲۲۰ ولت ورودی شهری به ۹ ولت یا ۱۸ ولت مناسب کارکرد دستگاه پکیج است. در واقع برقی که دستگاه پکیج شما برای قطعات الکترونیکی خود نیاز دارد ۹ یا ۱۸ ولت است در حالی که برق ورودی آن ۲۲۰ ولت خواهد بود؛ از اینرو ترانس تغذیه وظیفه این تبدیل ولتاژ را به عهده خواهد داشت.
مطالعه بیشتر
برد کولر گازی اسپلیت و وظایف آن را بهتر بشناسید
وظیفه برد کنترل پکیج گرمایشی
همانطور که گفتیم برد کنترل پکیج، همان برد اصلی است که به عنوان مغز دستگاه و یا همان رهبر کل سیستم فعالیت میکند؛ در واقع قسمت الکترونیکی پکیج را برد آن تشکیل میدهد که خود دارای اجزای مختلفی است و مهمترین آن بخشها را معرفی کردیم. وظیفه اصلی برد پکیج را میتوان مدیریت و فرماندهی سیستم معرفی نمود که از یک طرف دستورات لازم را به قسمتهای مختلف میدهد، از طرفی بر عملکرد درست هر کدام نظارت میکند و از طرف دیگر در صورت مشاهده هر گونه نقص یا خرابی در قسمت یا قطعهای آن را به صورتهای مختلف از جمله نمایش کدهای خطا گزارش میدهد.
همچنین میتوان برد پکیج را به نوعی رابط فرد با دستگاه نیز معرفی نمود چرا که شما میتوانید انتظارات خود را از سیستم گرمایشی توسط برد معین نمایید و از آن به بعد انجام فرامین لازم را به برد بسپارید؛ به عبارت دیگر شما به کمک برد مشخص میکنید که الان پکیج باید تا چه اندازه باید گرما تولید کند و یا اعلام میکنید که هوای گرم هم میخواهید یا صرفا آب گرم نیاز شما را برطرف میکند. بعد از آن برد پکیج طبق دستورات شما کار هر قسمت را مشخص کرده و کل سیستم را مدیریت میکند.
چنانچه سیستم نیز دچار اختلال و خرابی شد، برد پکیج آن را به عنوان واسطه دستگاه با شما اعلام کرده و شما متوجه خواهید شد که باید برای تعمیر دستگاه اقدام نمایید. از طرف دیگر مشخصاتی از دستگاه همچون دمای حاضر، میزان فشار آب دستگاه و… را نیز برد پکیج گرمایشی به شما نشان میدهد.
دلایل خراب شدن برد پکیج
اکنون که با تشریح برد پکیج به صورت کامل با این قسمت از دستگاهتان آشنا شدید بهتر است بدانید چه دلایل و عواملی وجود دارند که برد دستگاهتان را خراب میکنند. به طور کلی چهار دلیل برای خرابی برد پکیج دیواری میتوان معرفی کرد که عبارت است از:
- نفوذ گرد و غبار به برد اصلی پکیج شوفاژ؛
- ریختن آب به برد؛
- تمام شدن طول عمر برد پکیج گرمایشی؛
- نوسانات برق؛
نفوذ گرد و غبار به برد اصلی پکیج شوفاژ
از جمله مهمترین دلایل خرابی برد پکیج که همواره برای افراد ممکن است پیش بیاید، نشستن گرد و غبار روی برد و قطعات آن است. ذرات معلق در هوا و گرد و خاک محیط با گذر زمان روی برد دستگاه نشسته و کمکم موجب کار نکردن برد میشوند. همچنین ممکن است وجود غبار روی برد باعث شود دو قطعه از برد به هم متصل شده و اصطلاحا اتصال کوتاه ایجاد شود که همین مسئله منجر به خرابی شود.
لازم به ذکر است که مسئله گرد و غبار بیشتر برای افرادی که دستگاهشان را در محیط خارج از منزل نصب میکنند اتفاق میافتد چرا که آنها بیشتر در معرض هوای آزاد و هوای غبارآلود هستند. البته این نکته نیز نباید فراموش شود که دستگاههای داخل محیط خانه نیز از گرد و غبار در امان نیستند اما شرایط بهتری نسبت به دستگاههای خارج از منزل دارند. پیشنهاد میکنم برای درک بهتر این موضوع، مقاله راهنمای انتخاب محل نصب پکیج را مطالعه کنید.
ریختن آب به برد
دومین دلیلی که میتوان برای خراب شدن برد پکیج معرفی کرد، ریختن آب به برد پکیج است. این مسئله میتواند با چکه آب از پکیج حاصل شود و یا اگر دستگاه شما در خارج از منزل باشد و محفظهای برای آن تدارک ندیده باشید با رطوبت هوا و یا آب باران دچار این مشکل خواهد شد. ریزش آب به برد در دو حالت میتواند خرابی ایجاد کند:
- ایجاد اتصال کوتاه: این امکان وجود دارد که با نشت آب و ریختن آن به برد پکیج دیواری قطعات به یکدیگر اتصال پیدا کرده و اصطلاحا بخشی از آنها بسوزند. در واقع آب به عنوان یک رسانا میتواند عملکرد مدار را از حالت عادی خارج کرده و باعث عبور جریان اضافی و اتصال نادرست قطعات با یکدیگر شود.
- تشکیل رسوب: نشت آب و راهیابی رطوبت به سطح برد میتواند با مرور زمان رسوب تشکیل دهد. مقدار رسوبگرفتگی روی سطح برد در صورتی که زیاد شود در نهایت مانع از عملکرد صحیح برد پکیج شده و آن را خراب میکند.
تمام شدن طول عمر برد پکیج گرمایشی
هر قطعهای طول عمری دارد و پس از گذشتن مقدار طول عمر آن، مستعد خرابی خواهد بود. از آنجایی که برد پکیج تعداد زیادی قطعات مختلف از جمله خازن، مقاومت، آی سی و… را روی خود جای داده است و هر کدام از اینها طول عمر خاص خودشان را دارند، با گذر زمان مستعد خرابی خواهند بود؛ برای مثال اگر طول عمر مفید یک خازن را دو هزار ساعت در نظر بگیریم با گذشتن زمان ۲ هزار ساعت این قطعه از کار خواهد افتاد و میتواند عملکرد کل برد را مختل کند.
نوسانات برق
آخرین دلیل پرتکرار خرابیهای برد کنترل پکیج نوسانات برق ورودی دستگاه است که آسیب جدی به برد میزند. همانطور که گفتیم قطعات باید با یک مقدار ولتاژ مشخصی کار کنند و کار قطعهای مانند آی سی رگولاتور نیز همین است اما شدت و تکرار زیاد نوسانات غیرعادی برق ورودی میتواند این قطعهها را نیز از کار انداخته و برد را خراب کند. توصیه میکنیم جهت جلوگیری از نوسانات برق تا حد مطلوبی حتما از محافظ برق برای دستگاه خود استفاده کنید تا در صورت بروز نوسانات برقی از آسیب رسیدن به دستگاه جلوگیری شود.
علائم خرابی برد پکیج دیواری
پس از توضیح دلایل خرابی نوبت به معرفی علائم خرابی برد پکیج دیواری میرسد که در این قسمت آنها را خدمت شما معرفی خواهیم کرد. خرابی برد اصلی پکیج میتواند با توجه به نوع خرابی و یا نوع دستگاه شما متفاوت باشد اما متداولترین نشانههایی که برای خرابی برد میتوان به آنها اشاره نمود عبارتاند از:
- روشن نشدن سیستم گرمایشی پکیج؛
- نمایش کد خطا در پکیج؛
- گرم نشدن رادیاتور ها؛
- از کار افتادن پمپ پکیج؛
- از کار افتادن خازن پکیج؛
- ریست شدن دستگاه گرمایشی
روشن نشدن سیستم گرمایشی پکیج
چنانچه به هنگام استفاده از پکیج به طور ناگهانی دستگاه شما خاموش شود و یا اینکه اصلا نتوانید آن را روشن کنید این احتمال وجود دارد که برد دستگاه شما خراب شده است. در صورت مشاهده این نشانه ابتدا از اتصالات برقی و عدم قطعی برق ورودی اطمینان حاصل کنید و سپس پیگیریهای لازم برای تعمیر دستگاهتان را انجام دهید.
نمایش کد خطا در پکیج
یکی از علائم متداولی که نشاندهنده خرابی برد پکیج خواهد بود نمایش کد خطای مربوط به برد روی دستگاه است که برای هر نوع برند و دستگاهی تفاوت دارد. نمایش کد خطای مرتبط با برد به شما در عیبیابی بهتر نیز کمک میکند.
گرم نشدن رادیاتور ها
از جمله نشانههای خرابی برد پکیج دیواری را میتوان گرم نشدن رادیاتورها دانست؛ البته برای عدم وجود گرما در رادیاتورها میتواند دلایل دیگری نیز وجود داشته باشد اما یکی از پرتکرارترین دلایل آن خرابی برد دستگاه است.
از کار افتادن پمپ پکیج
به طور کلی پمپ پکیج از قطعات مهم این دستگاه است و در صورت کار نکردن آن باید در اسرع وقت نسبت به عیبیابی و تعمیر اقدام کنید. چنانچه پمپ دستگاه شما از کار افتاد و بررسی کردید که ایراد از خود پمپ و عوامل دیگر نیست مشخص میشود که ایراد از خرابی برد دستگاه شما است.
از کار افتادن خازن پکیج
روی برد پکیج خازنهای مختلفی وجود دارند که در صورت خرابی آنها برد از کار خواهد افتاد. در صورتی که خازنها از کار بیفتند معمولا چراغ قرمز رنگ دستگاه روشن شده و پکیج خاموش خواهد شد. این مسئله نشان میدهد که برد شما دچار ایراد و اختلال شده است.
کم شدن گرمای سیستم
هدف نهایی کل دستگاه پکیج و سیستم گرمایشی، ایجاد گرمای مطلوب محیط برای شما است. اگر گرمای مورد انتظارتان را از سیستم دریافت نکردید و نسبت به قبل این میزان گرما کم شده بود باید عواملی را مورد بررسی قرار دهید که یکی از آنها میتواند خراب شدن برد پکیج باشد.
ریست شدن دستگاه گرمایشی
در صورتی که بلافاصله پس از روشن شدن پکیج دستگاه شما ریست شد به سلامت برد پکیج ارتباط خواهد داشت. البته در برخی موارد باید بررسی کنید که مشکل از گاز ورودی و یا جرقه نزدن شمعکها نباشد اما اغلب ایراد از همان برد دستگاه است که باید نسبت به تعمیر آن اقدام نمایید.
آموزش تعمیر برد پکیج
اکنون میخواهیم به سراغ آخرین مرحله از تشریح برد پکیج یعنی برطرف کردن ایراد برد برویم. قدم اول تعمیر کردن عیبیابی است؛ یعنی ابتدا شما باید عیب دستگاهتان را پیدا کرده و سپس برای تعمیر اقدام کنید. در صورتی که یکی از علائم خرابی برد پکیج را مشاهده نموده و پس از بررسی مطمئن شدید ایراد از برد دستگاه است باید برای تعمیر آن اقدام فرمایید. در مواردی که مشکل از آی سی، یکی از خازنها، ترانس تغذیه و دیگر قطعات جزئی باشد میتوانید با عوض کردن این قطعات برد دستگاهتان را تعمیر نمایید.
نکته حائز اهمیت در بحث تعمیر برد پکیج داشتن تخصص و تجربه لازم در این زمینه است که در صورت نداشتن چنین مهارتهایی توصیه میشود اصلا خودتان کاری انجام ندهید. در چنین شرایطی باید حتما با یک تعمیرکار ماهر ارتباط گرفته تا ضمن بررسی دستگاه توسط آن شخص، تعمیر را نیز انجام دهد. چنانچه ساکن شهر تهران هستید میتوانید از تهران سرویس یار بهترین خدمات تعمیرات پکیج در تهران را در این زمینه با پوشش سراسری تهران و به کارگیری ماهرترین افراد دریافت نمایید.
همچنین با توجه به استفاده مداوم از پکیجها در خانه این دستگاهها نیازمند انجام سرویسهای دورهای هستند تا میزان بازدهی و کارایی آنها حفظ شود. چنانچه سرویسهای دورهای پکیج را به صورت منظم انجام دهید تا حد خوبی از خرابی آن میتوانید جلوگیری نمایید و نیازی به تعمیر نخواهید داشت. از طرفی سرویس منظم باعث کاهش هزینه تعمیر پکیج هم در زمان خرابی می شود.
مطالعه بیشتر:
آموزش تعمیرات تخصصی انواع پکیج دیواری و زمینی از صفر تا صد
آموزش تعویض برد پکیج
روش دیگری که میتوانید با آن عیب برد پکیج را برطرف نمایید این است که برد را به طورش کلی تعویض نمایید. البته در برخی از موارد ناچار خواهید بود که حتما نسبت به تعویض برد اقدام کنید اما مواردی نیز هست که میتوانید به جای تعمیر کردن برد خود را تعویض نمایید. جهت تعویض برد نیز توصیه میکنیم حتما برد جدید را از مراکز و نمایندگیهای معتبر خریداری کرده و از افراد ماهر کمک بگیرید. استفاده از بردهای تقلبی خروجی مناسبی برای شما نخواهد داشت. همچنین بردهای دست دوم نیز در بازار وجود دارد که دقت لازم را برای خرید آنها داشته باشید.
تعمیر برد پکیج یا تعویض کردن آن؟
این سوالی است که برای همه افراد در زمان خرابی برد پکیج ممکن است پیش بیاید و تصمیمگیری را کمی سخت کند. برای پاسخ به این سوال اینطور میتوان گفت که باید میزان خرابی برد دستگاهتان را در نظر گرفته و براساس آن تصمیم بگیرید که تعمیر بهتر است یا نیاز به تعویض دارد؛ به بیان دیگر چنانچه قطعهای کوچک از برد خراب شده باشد میتوانید به راحتی برد را تعمیر کرده و همچنان از آن استفاده کنید. این در حالی است که اگر عمر برد شما تمام شده باشد و قطعات زیادی را نیاز داشته باشید بهتر است با یک برد جدید کار خود را ساده کنید.
لازم به ذکر است که شرکتهای تولیدکننده تعمیر کردن برد و یا استفاده از بردهای دست دوم را جهت پیشگیری از آسیب دیدن دستگاه مناسب نمیدانند. پیشنهاد میکنیم برای تصمیمگیری در این رابطه از یک تعمیرکار با تجربه بخواهید برد را به خوبی بررسی کند و سپس شما را در انتخاب روش مناسب یاری نماید.
نتیجه گیری
مغز دستگاه، فرمانده، مدیر، رهبر و… از جمله اسمهایی است که برای معرفی برد پکیج استفاده میشود. این قطعه الکترونیکی مسئولیت کنترل، نظارت و انجام دستورات را در سیستم گرمایشی به عهده دارد که خود از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. در این مقاله ضمن تشریح برد پکیج به صورت کامل علائم و دلایل خرابی این قطعه را نیز توضیح دادیم. در پایان نیز نکات لازم برای تعویض یا تعمیر برد پکیج دیواری را مطرح کردیم که به هنگام نیاز میتوانید از آنها استفاده نمایید.
چنانچه درباره برد پکیج، قطعات، دلایل خرابی، تعمیر و… سوالی دارید میتوانید آن را در قسمت نظرات مطرح نمایید. همچنین اگر تجربهای از تعمیر این قطعه و یا دلایل خرابی آن دارید نیز با ما به اشتراک بگذارید و اگر نیازمند تعمیرکاران خبره برای تعمیر پکیج هستید، کافی است با کارشناسان های تهران سرویس یار ارتباط گرفته و منتظر حضور یک تکنسین با تجربه در منزل باشید.
تاریخ انتشار۱۰/۱۱/۱۴۰۱ @ ۲۲:۳۴