در زندگی مدرن امروزی انواع لوازم الکتریکی و دیجیتال روز به روز با امکانات بیشتری به بازار عرضه میشوند. مثلاً در گذشته برای یک حمام آب گرم لذت بخش به آب گرمکنها وابسته بودیم، دستگاههایی که پس از مدتی مستهلک شده و دائماً خاموش و روشن میشدند. سختی کار آنجا بود که با سری آغشته به کف شامپو در حمام گیر میافتادید؛ چرا که آب گرمکن خاموش شده و آب سرد د می شد! به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی پکیج های گرمایشی دیواری روی کار آمدند و به طور قابلتوجهی بازار مصرف را در مشت خود گرفتند.
اما همین دستگاههای فوقالعاده مدرن نیز گاهی ممکن است شما را در حمام و سایر مصارف جا بگذارند و خاموش شوند؛ البته دلایل مختلفی برای مختل شدن عملکرد این سیستمهای گرمازا وجود دارد که یکی از رایجترین آنها خرابی دو قطعه فلومتر و فلوسوئیچ است. دو تا از مهم ترین قطعات پکیج که وظیفه گرم کردن آب مصرفی را بر عهده داشته و حرف و حدیثهای زیادی درباره آنها وجود دارد؛ زیرا بسیاری از افراد به غلط این دو قطعه را یکی میدانند! به همین دلیل تفاوت فلومتر و فلوسوئیچ را از بهترین متخصصین تعمیر پکیج تهران پرس و جو کرده و در این مطلب آوردهایم.
فلومتر چیست؟
به طور کلی فلومتر ( Flow Meter) یا دبی سنج یکی از قطعات پکیج است که حکم حسگر را برای این دستگاهها دارد. به این صورت که پس از باز شدن شیر آب گرم در ساختمان، فلومتر پکیج وارد عمل شده و جریان آب را حس میکند و این موضوع را به برد اطلاع میدهد. در گام بعدی برد پکیج، فرمان روشن شدن شعله را به مشعل دستگاه ارسال کرده و در آخرین مرحله نیز مسیر حرکت آب به طرف مدار گرمایش مسدود میشود و جریان آب گرم به سوی شیرآلات مصرفی میرود.
توجه داشته باشید آنچه درباره فلومتر و وظیفه آن در کارایی شوفاژهای دیواری گفته شد، تنها گوشهای کوچک از کارهای این قطعه ارزشمند بود، برای آشنایی هرچه بیشتر با این قطعه و نحوه عملکرد آن پیشنهاد میکنیم مقاله فلومتر پکیج را در سایت ما مطالعه کنید.
مطالعه بیشتر:
نحوه تعمیر و تعویض شیر اطمینان پکیج دیواری در خانه را رایگان بیاموزید
فلوسوئیچ چیست؟
فلوسوئیچ (flow switch) قطعهای بسیار مهم و کاربردی در پکیج های دیواری است که وظیفه دارد قطع و وصل شدن جریان آب را تشخیص دهد. این قطعه از جریان برق استفاده کرده و قطع و وصل شدن جریان آب را به برد اصلی اطلاع میدهد. اگر بخواهیم کمی سادهتر بگوییم فلوسوئیچ در ورودی مسیر آب سرد شوفاژهای دیواری نصب شده و قطعات اصلی دستگاه را از باز شدن شیر آب گرم باخبر میکند.
طبیعتاً ساز و کار فلوسوئیچ به همین آسانیها نبوده و روال خاص و نسبتاً پیچیدهای دارد؛ به همین دلیل در مقالهای مجزا فلوسوئیچ پکیج چیست را بررسی کردهایم که همین حالا میتوانید آن را در سایت تهران سرویس یار مطالعه کنید.
مطالعه بیشتر:
چرا پکیج چکه میکند؟ ۹ دلیل چکه پکیج دیواری
تفاوت فلومتر با فلوسوئيچ چيست؟
با توجه به آنچه گفته شد فلومتر و فلوسوئیچ نقش مشترکی را در دستگاههای گرمازا ایفا میکنند. به این صورت که جریان آب گرم مصرفی را تشخیص میدهند و سپس این پیغام را به برد پکیج میرسانند. منتها این قطعات یک سری تفاوتهای مهم هم با یکدیگر دارند که پس از آشنایی با آنها بهخوبی متوجه میشوید فرق فلوسوئیچ و فلومتر چیست؟! این تفاوتهاشامل موارد زیر است:
- اولین تفاوت فلوسوئیچ و فلومتر این است که فلومتر علاوه بر تشخیص جریان آب، قابلیت اندازهگیری آب گرم مصرفی را نیز دارد. به طوری که تنظیم شعله پکیج یا همان عملیات مدولاسیون بر اساس مقدار دبی گزارش شده از فلومتر انجام میگیرد. در حالی که فلوسوئیچ از توانایی اندازهگیری دبی آب ورودی برخوردار نبوده و تنها میتواند مانند یک کلید جریان عمل کند و باز شدن شیر آب را به برد پکیج گزارش دهد.
- این دو قطعه مهم حتی از نظر تعداد رشته سیمهای متصل نیز با هم متفاوت هستند، به این صورت که فلومتر از ۳ رشته سیم تشکیل شده در حالی که فلوسوئیچ تنها ۲ رشته سیم دارد. به اضافه این که فلومتر پکیج میتواند سه حالت مختلف “شعله خاموش”، “شعله کم” و “شعله بلند” را تنظیم کند؛ اما فلوسوئیچ فقط از پس تنظیم دو حالت “شعله روشن” و “شعله خاموش” بر میآید.
- تفاوت فلومتر و فلوسوئیچ حتی به ظاهر آن ها نیز مربوط میشود، به این صورت که در ساخت فلومتر از پروانه توربینی شکلی استفاده شده که درون آن یک ساچمه فلزی قرار گرفته و مجهز به سنسور داخلی است. در حالی که در طراحی و ساخت فلو سوئیچ از این خبرها نیست! در واقع آنچه درون فلوسوئیچ ها قرار گرفته، یک شناور تفلونی است.
- فلوسوئیچ ها در مقایسه با فلومتر عملیات گرم کردن آب را با دقت کمتری انجام میدهند؛ زیرا این قطعهها تنها میتوانند باز یا بسته بودن آب مصرفی را به برد اطلاع دهند و برد هم در این قضیه دست و بالش بسته است، به این صورت که فقط میتواند به کمک سنسور آب مصرفی، شیر گاز را تنظیم کند.
- حضور فلومتر در پکیج های دیواری باعث میشود آب مصرفی با دقت بیشتری گرم شود؛ چرا که نوسان فلومتر کمتر از فلو سوئیچ ها است. از طرفی در سیستمهای گرمایشی مجهز به فلومتر، برد دستگاه این فرصت را دارد که از یک سو سنسور آب مصرفی را فعال کرده و از سوی دیگر دبی آب گرم را اندازهگیری کند.
مطالعه بیشتر:
دلایل سرد و گرم شدن آب پکیج و آموزش حل آن بدون هزینه
سخن آخر
فلومتر و فلوسوئیچ جزو قطعات اصلی بکار رفته در پکیج های گرمایشی هستند که گرم کردن آب مصرفی تا حد زیادی به عملکرد صحیح آنها بستگی دارد؛ منتها فلومتر ورژن پیشرفته تر و جدیدتر فلوسوئیچ ها محسوب میشود. به طوری که کارخانه های سازنده شوفاژهای دیواری در تولید سری جدید این دستگاههای گرمکننده استفاده از فلومتر را جایگزین فلوسوئیچ ها کردهاند. اگرچه به طور مفصل با تفاوت فلوسوئیچ با فلومتر آشنا شدید و دیگر میدانید که قابلیتهای فلومتر به طور غیرقابل انکاری بیشتر از فلوسوئیچ است؛ منتها هیچ کدام از اینها باعث نمیشود که اهمیت و کارایی فلوسوئیچ ها زیر سوال برود. این قطعه هنوز هم جزو قطعات مهم پکیج های دیواری است که در صورت خرابی و نیاز به تعمیر و تعویض آنها باید به تعمیرگاههای حرفهای همچون تهران سرویس یار مراجعه کنید.
تاریخ انتشار۰۳/۰۲/۱۴۰۲ @ ۰۲:۴۶