به طور کلی برد اسپلیت از قطعات الکترونیکی مهم برای این سیستم سرمایشی محسوب میشود که سلامت آن بر عملکرد و سلامت کل سیستم اثر میگذارد. به دلایل مختلفی ممکن است برد کولر گازی شما دچار خرابی شود و سیستم شما درست کار نکرده و یا به طور کل از کار بیفتد؛ از اینرو مراقبت از دستگاه و برد آن و همچنین اقدام به موقع برای تعمیر آن اهمیت زیادی دارد.
در این مقاله قصد داریم تا تشریح برد کولر گازی را به طور کامل انجام داده و همه علائم و دلایل خرابی آن را مطرح نماییم. چنانچه شما نیز به دنبال آشنایی کامل با این قطعه از سیستم خود هستید تا پایان با ما همراه شوید.
برد کولر گازی چیست
در وهله اول به معرفی این قطعه خواهیم پرداخت تا بدانید که برد کولر گازی چیست و چه وظایفی دارد. به طور کلی مرکز فرماندهی کولر گازی که مدیریت همه قسمتها را به عهده دارد و در صورت خرابی آن عملکرد کل سیستم مختل خواهد شد، برد آن است. در واقع برد کولر گازی قطعهای الکترونیکی و بسیار حساس است که مستقیما به برق متصل شده و کنترل همه امور را به عهده میگیرد. این قطعه حتی از کمپرسور دستگاه نیز اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا در صورت خرابی کمپرسور، دستگاه خنککنندگی نخواهد داشت در حالی که با خرابی برد عملا دستگاه کاری نخواهد کرد. به همین دلیل است که کمپرسور را قلب اسپلیت و برد را مغز آن معرفی میکنند.
وظیفه برد اسپلیت را میتوان فرمان دادن، نظارت بر عملکرد سیستم و به طور کلی مدیریت آن معرفی کرد. در واقع هر گونه کاری که سیستم انجام میدهد، فرمان آن از سمت برد داده شده و بعد از آن نیز برد نظارت کافی بر اجرای درست آن فرمان خواهد داشت. برای مثال همه فرمانهای روشن و خاموش شدن فن، کنترل دما و… توسط برد داده میشود و پس از دادن فرمان، برد نظارت میکند تا فرمان به طور کامل اجرا شود.
همچنین ارتباط انسان با کولر گازی اسپلیت از طریق برد ممکن میشود یعنی شما هر دستور و انتظاری که از سیستم تهویه مطبوع داشته باشید را از طریق برد به دستگاه انتقال خواهید داد؛ برای مثال، روشن شدن کولر و تنظیم دمای مورد انتظار از جمله مواردی است که شما تعیین کرده و برد اسپلیت فرمانهای لازم را تا رسیدن به درخواستتان به سیستم ارائه خواهد کرد. اتصال برق با کل سیستم نیز از طریق برد اتفاق میافتد و به همین دلیل است که اختلال در برد کل سیستم برقرسانی را از کار خواهد انداخت.
معرفی قطعات داخلی برد اسپلیت
خود برد کولر گازی اسپلیت، از اجزای مختلفی تشکیل شده است و هر کدام وظیفهای را بر عهده دارند. مجموعه این قطعات کوچک برد را تشکیل میدهند و همه آنها باید سالم باشند تا بتوان برد را سالم دانست. مهمترین قطعات تشکیلدهنده برد اسپیلت عبارتاند از:
- ترانسفورماتور؛
- رله یا سوئیچ برد کولر گازی؛
- آی سیها(IC)؛
در ادامه به تشریح قطعات داخلی برد کولر اسپلیت و وظیفه هر کدام خواهیم پرداخت.
ترانسفورماتور برد اسپلیت؛ قطعه ای برای تامین ولتاژ اجزای داخلی مغز دستگاه
یکی از مهم ترین قطعات برد اسپلیت، ترانسفورماتور است که در انواع مختلف و داخل دستگاههای الکتریکی متنوعی وجود دارد. وظیفه این قطعه تامین ولتاژ و جلوگیری از شوکهای لحظهای برقی است که ممکن است برای هر دستگاهی اتفاق بیفتد. ترانسفورماتور اسپلیت قطعهای است که انرژی الکتریکی را گرفته و با به کار گرفتن چند سیمپیچ جریان را در میان مدارها جابهجا میکند. در برد کولر گازی، ترانسفورماتور برق ۲۲۰ ولت را دریافت کرده و دو خروجی ۱۲ و ۹ ولت دارد که بعضا هر دو خروجی ۱۲ ولت است.
در واقع ترانسفورماتور، تامین ولتاژ برای همه اجزای داخلی برد کولر اسپلیت مانند آی سی، رله و… را بر عهده دارد. نکتهای که برای این قطعه وجود دارد این است که در زمان روشن شدن دستگاه دمای آن بالاتر رفته و گرم میشود؛ از اینرو یک فیوز حرارتی روی آن نصب شده که بتواند گرمای قطعه را به طور صحیح حس کرده و به موقع وارد عمل شود.
رله یا سوئیچ برد کولر گازی
قطعه مهم دیگری که متعلق به برد کولر اسپلیت است رله یا سوئیچ برد بوده که با ولتاژ ۱۲ کار میکند. رله خود دارای قطعاتی چون فنر و اهرم است و با ورود ولتاژ به آن یک میدان مغناطیسی ایجاد میکند. ایجاد این میدان مغناطیسی باعث میشود که برق بتواند با قدرت بالا عبور کند.
لازم به ذکر است که رلهها در سایزهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند و سایزهای بزرگتری که در خارج از مدار وجود دارند، میتوانند برق را با قدرت خیلی بالاتری از خود عبور داده و یا جریان آن را قطع کنند.
آی سی (IC)؛ قطعه ای برای تثبیت ولتاژ در برد کولر گازی
این قطعه از برد اسپلیت یا کولر گازی وظیفه ثابت نگهداشتن ولتاژ را به عهده دارد و هرگونه نوسانی را کنترل میکند تا قطعات دیگر همواره با یک ولتاژ ثابت به کار خود ادامه دهند. این قطعه نیز مانند ترانسفورماتور در حین کار کردن گرم میشود که از روشهای مختلفی برای خنک نگه داشتن آن استفاده میشود.
انواع برد کولر گازی اسپلیت
بردهای کولر گازی نیز با توجه به پیشرفت تکنولوژی و بهروز شدن سیستم های سرمایشی، دستخوش تغییر شدند. به طور کلی برد اصلی کولر گازی را میتوان در دو دسته تقسیمبندی کرد که عبارت است از:
- برد معمولی (AC)؛
- برد اینورتر (DC)؛
در پایین، انواع برد اسپلیت را با جزئیات بیشتری بررسی خواهیم کرد.
برد معمولی (AC)
بردهای قدیمیتر در دسته بردهای معمولی قرار میگیرند و AC هستند. این نوع برد ها را در اسپلیت های مدل پایینتر و قدیمی میتوانید مشاهده نمایید که با جریان متناوب کار میکنند. این بردها تنها دو حالت را میتوانند تجربه کنند که کمپرسور آنها یا وصل است یا قطع و حالت دیگری ندارد.
برد اینورتر (DC)
نوع جدیدتر برد الکترونیکی کولر گازی، مدلهای اینورتر هستند که با نام DC شناخته میشوند. این بردها با تکنولوژی جدیدتر کار کرده و میتوانند عملکرد سیستم را طبق فشار تنظیم کنند؛ به عبارت دیگر بر اساس فشار، کولر گازی میتواند قویتر و یا ضعیفتر کار کنند.
امروزه اکثر کولرهای گازی اینورتر هستند و عملکرد بهتری نسبت به مدلهای قدیمی دارند. مدلهای اینورتر با توجه به اینکه میتوانند قدرتشان را تغییر دهند مصرف برق کمتری داشته و از این نظر طرفداران بیشتری نیز دارند.
نتیجه گیری
کولر گازی و اسپلیت یکی از انواع دستگاههای مهم سیستمهای سرمایشی هستند که در بسیاری از خانهها، ادارات، مغازهها و… مورد استفاده قرار گرفتهاند. از اجزای تشکیلدهنده این دستگاهها برد الکترونیکی است که به عنوان مغز سیستم عمل کرده و مدیریت عملکرد کل سیستم را به عهده دارد. در صورت خرابی برد اسپلیت و کولر گازی، کل سیستم شما از کار خواهد افتاد و این مسئله نشاندهنده اهمیت بالای این قسمت از دستگاه شما است. ما در این مقاله به طور مفصل درباره اینکه برد اسپلیت چیست و چه وظایفی دارد، صحبت کردیم. همچنین بیان کردیم که خرابی برد کولر گازی چه دلایل و علائمی دارد.
همانطور که توضیح دادیم، کمک گرفتن از یک تکنسین متخصص و با تجربه برای نصب دستگاه، سرویسهای دورهای و تعمیر دستگاه از اهمیت زیادی برخوردار است. چنانچه برای تعمیر اسپلیت تهران تکنسین ماهری احتیاج داشتید، میتوانید روی کمک مجموعه تهران سرویس یار و تکنسینهای باتجربه آن حساب کنید.
تاریخ انتشار۰۸/۱۱/۱۴۰۱ @ ۲۱:۵۸