پکیج ها، سیستم های گرمایشی محبوبی هستند که به خوبی جایگزین دستگاه هایی مانند بخاری، شومینه و غیره شده اند، به طوریکه محبوبیت این سیستم ها آن قدری است که پکیج داشتن جزو امتیازات یک مکان مسکونی یا حتی تجاری به حساب می آید. این دستگاه ها که در انواع مختلف دیواری و زمینی تولید می شوند، به دلایل مختلفی ممکن است دچار خرابی شوند. یکی از رایج ترین ایراداتی که در این سیستم های گرمایشی دیده می شود، بالا رفتن فشار است. با توجه به این که اگر فشار پکیج ها از حد معینی بالاتر برود در عملکرد آن ها اختلال جدی ایجاد می شود، تصمیم گرفته ایم در این مطلب اصلی ترین و مهم ترین دلایل بالا رفتن فشار پکیج را بررسی کنیم.
اصلی ترین دلایل بالا رفتن فشار پکیج
بالا رفتن فشار پکیج اگر به صورت دائمی باشد نه تنها تاثیرات منفی روی مصرف گاز این دستگاه ها می گذارد، بلکه حتی عملکرد قطعات مهم دیگری مانند پرشر سوئیچ هوا را نیز مختل خواهد کرد چون مشکلاتی همچون بالا و پایین رفتن فشار پکیج معمولاً با گذر زمان و پس از استفاده مداوم از این سیستم های گرمایشی ایجاد شده و اصلی ترین دلایل آن هو شامل سوراخ شدن و خرابی مبدل اصلی در پکیجهای یک مبدله ، خرابی مبدل ثانویه در پکیجهای دو مبدله، خوردگی و پوسیدگی سیستم لولهکشی پکیج، خراب شدن شیر پر کن، خراب شدن منبع انبساط و خراب شدن پمپ یا برد پکیج و غیره است. در صورت مواجه با چنین مشکلی حتماً باید به نمایندگی های معتبر خدمات تعمیر و سرویس پکیج مراجعه کرده و از تعمیرکاران متخصص و حرفه ای کمک بگیرید.
در ادامه مهم ترین دلایل بالا رفتن فشار پکیج را بررسی می کنیم تا اگر سیستم گرمایشی شما دچار یک چنین مشکلی شد به راحتی بتوانید آن را عیب یابی کنید؛ منتها توجه داشته باشید برای تعمیر پکیج یا تعویض قطعات آسیب دیده آن، به هیچ وجه نباید خودتان وارد عمل شوید؛ زیرا این گونه ممکن است سیستم گرمایشی را دچار خرابی های بیشتری کنید. این دلایل عبارتند از:
- خراب شدن شیر اطمینان؛
- خراب بودن مبدل پکیج؛
- باد نداشتن یا خراب بودن منبع انبساط؛
- خرابی شیر پرکن پکیج گرمایشی؛
- خراب شدن پمپ پکیج؛
- خراب شدن برد پکیج شوفاژ؛
- پوسیدگی لولهها؛
خراب شدن شیر اطمینان
شیر اطمینان یا شیر تخلیه قطعه ای مهم در پکیج های دیواری و سایر مدل های این دستگاه ها است که اگر فشار سیستم از حد نرمال بیشتر شود، وارد عمل شده و آب را به صورت اضطراری خارج می کند. بگذارید این طور بگوییم هنگامی که فشار آب در مدار گرمایش از ۳ BAR بیشتر شود، شیر اطمینان یا شیر تخلیه پکیج دیواری به صورت اتوماتیک باز می شود و با خارج کردن آب، فشار مدار را پایین می آید. بنابراین اگر شیر اطمینان خراب شود و نتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد؛ نه تنها آب اضافی مدار تخلیه نمی شود بلکه فشار پکیج همچنان بالا مانده و این موضوع نتایج خطرناکی را به همراه خواهد داشت.
خراب بودن مبدل پکیج
منظور از خرابی مبدل پکیج وجود سوراخ در داخل این قطعه است که باعث نفوذ آب مصرفی به مدار شوفاژ می شود. در صورت سوراخ بودن مبدل از داخل با بالا رفتن فشار پکیج در حالت خاموش مواجه خواهید شد. به بیان دیگر چنانچه دستگاه خاموش باشد و بالا رفتن خود به خود فشار پکیج را مشاهده کنید، یعنی آب مصرفی به مدار شوفاژ وارد شده است. ناگفته نماند سوراخ شدن مبدل نه تنها در پکیج های تک مبدل بلکه در پکیج های دو مبدل نیز دیده می شود. با این تفاوت که در پکیج های تک مبدله، مبدل حرارتی اصلی سوراخ شده و در نوع دو مبدل این دستگاه ها، سوراخ در مبدل ثانویه ایجاد می شود.
اگر تشخیص داده شود که علت بالا رفتن فشار پکیج خرابی مبدل بوده است برای رفع مشکل ابتدا باید همه آب درون سیستم تخلیه شود و سپس بسته به شرایط برای شستشو یا تعویض این قطعه اقدام کنید. در هر صورت برای برطرف کردن مشکل بالا رفتن فشار سیستم های گرمایشی باید از تعمیرکاران حرفه ای کمک بگیرید. زیرا این افراد متخصص به پشتوانه دانش و تجربه بالا بهترین اقدام ممکن را برای تنظیم فشار پکیج انجام می دهند.
باد نداشتن یا خراب بودن منبع انبساط
باد نداشتن منبع انبساط یا خراب بودن آن یکی از شایع ترین و رایج ترین دلایل بالا رفتن فشار پکیج محسوب می شود. بگذارید این طور بگوییم اگر در زمان استارت شعله و کارکرد پکیج، عقربه فشار آن شروع به بالا رفتن کند و به محض این که شعله قطع شد و دستگاه از کار افتاد، عقربه پایین بیاید؛ بدون شک منبع انبساط و رابط آن دچار عیب و ایرادی شده و باید این قطعه را بررسی کنید.
خرابی شیر پرکن پکیج گرمایشی
در قسمت پایینی انواع پکیج ها شیری به نام “شیر پرکن” نصب شده که وظیفه افزایش آب درون مدار را بر عهده دارد؛ بنابراین هنگامی که فشار دستگاه کم است با چرخاندن این شیر، آب مستقیماً به مدار وارد شده و به این ترتیب فشار پکیج بالا می رود. خرابی شیر پرکن یا حتی نیمه باز بودن آن دلیل دیگری است که باعث بالا رفتن فشار پکیج می شود. زیرا این گونه شیر پرکن به درستی عمل نکرده و در نتیجه آن شیر اطمینان چکه می کند. در چنین شرایطی برای کاهش فشار پکیج دیواری و بهتر شدن کارکرد آن باید شیر پرکن را تعویض کنید.
خراب شدن پمپ پکیج
خراب شدن پمپ یا کار نکردن پمپ که اصطلاحاً به آن گیرپاژ کردن پمپ نیزمیگویند؛از دیگر دلایل بالا رفتن فشار پکیج است که با نشانه هایی مانند ثابت ماندن دما و بالا نرفتن آن تشخیص داده می شود. با توجه به این که پمپ در تنظیم فشار آب پکیج نقش دارد در نتیجه خرابی آن باعث بالا رفتن فشار این سیستم های گرمایشی خواهد شد. ناگفته نماند خرابی پمپ و به دنبال آن بالا رفتن فشار اغلب در دستگاه های تک مبدل دیده می شود. به این صورت که اگر پمپ خراب باشد، پکیج پس از چند ثانیه خاموش شده و آب داغ باقی مانده در مدار، فشار دستگاه را بالا می برد.
بنابراین نه تنها در هنگام بالا رفتن فشار پکیج باید پمپ آن را بررسی کنید بلکه این قطعه به دلیل دخالتی که در عملکرد دستگاه های گرمایشی دارد، به طور مرتب باید مورد بررسی قرار بگیرد. توجه داشته باشید بررسی و تست پمپ پکیج کاری تخصصی بوده و انجام آن علاوه بر مهارت به تجهیزات و ابزارآلات مخصوص نیز نیاز دارد. با این تفاسیر اگر فشار دستگاه به دلیل خرابی پمپ بالا رفته باشد برای عیب یابی دقیق و بر طرف کردن مشکل حتماً باید به نمایندگی های مجاز و تعمیرکاران حرفه ای مراجعه کنید.
خراب شدن برد پکیج شوفاژ
علت بالا رفتن فشار پکیج زمینی همچنین می تواند خرابی برد الکترونیک دستگاه باشد. در واقع اگر برد سیستم های گرمایشی دچار خرابی و ایراد شود نمی تواند فرمان های دستوری را به درستی از پکیج دریافت کرده و به سایر قطعات ارسال کند. این موضوع نه تنها فشار پکیج را بالا می برد بلکه به طور کلی عملکرد دستگاه را مختل خواهد کرد.
پوسیدگی لولهها
گذر زمان و همین طور بی توجهی به اصول اولیه و استاندارد نصب دست به دست هم می دهند و باعث پوسیدگی لوله های درون پکیج، قطعات درونی این دستگاه ها و همچنین لوله های متصل به رادیاتور می شوند. از طرفیاگر سیستم لوله کشی پکیج دچار خوردگی و پوسیدگی شده باشد، نتیجه آن نشت گرما، آب و بالا رفتن فشار این دستگاه ها خواهد بود.بنابراین اگر از سیستم گرمایشی پکیج استفاده می کنید حتماً به فکر سرویس سالیانه این دستگاه ها باشید. زیرا این گونه از خرابی پکیج جلوگیری شده و طول عمر آن به طور قابل توجهی بیشتر می شود.
علت بالا رفتن فشار پکیج در حالت تابستانی
علت بالا رفتن فشار پکیج در حالت تابستانه به خرابی مبدل این دستگاه ها مربوط می شود. به این صورت که اگر از پکیج دیواری تک مبدله استفاده می کنید، خرابی مبدل و فرسایش آن یکی از مهم ترین و اصلی ترین دلایل بالا رفتن فشار این دستگاه ها در حالت تابستانی به حساب می آید؛ البته که در پکیج های دو مبدله هم خرابی مبدل می تواند باعث افزایش فشار شود منتها این خرابی در مبدل ثانویه دیده می شود نه اصلی.
علت بالا رفتن فشار پکیج در حالت زمستانی
به طور معمول قبل از این که فصل سرما شروع شود باید رادیاتورها را هواگیری کنید زیرا در همین حین پکیج ها نیز در حالت زمستانی قرار می گیرند. حال اگر این دو اتفاق همزمان با هم باشد، نتیجه آن ورود هوای زیاد به رادیاتور و بالا رفتن فشار پکیج خواهد بود. اکنون که علت بالا رفتن پکیج در حالت زمستانی را متوجه شدید، توصیه می کنیم قبل از هواگیری رادیاتورها اول دستگاه گرمایشی را خاموش کرده و سپس شیر رفت و برگشت (یکی از سه شیر متصل به پکیج) آب را باز کنید. در نهایت وقتی که عملیات هواگیری رادیاتور تمام شد می توانید سیستم گرمایشی را روشن کرده و فشار را تنظیم کنید. به عنوان آخرین گام نیز نوبت به قرار دادن این دستگاه ها روی حالت زمستانی می رسد.
سخن آخر، آموزش روش رفع بالا رفتن فشار پکیج
حل مشکل بالا رفتن فشار پکیج معمولاً با انجام کارهایی از قبیل بستن شیر ورودی آب، باز کردن شیر پرکن، باز نگه داشتن یکی از شیرهای آب خانه و غیره امکان پذیر است. در صورتی که راهکارهای گفته شده برای رفع بالا رفتن فشار پکیج بی تاثیر بود، چاره ای جز کمک گرفتن از تعمیرکاران متخصص و کاربلد برای تعمیر پکیج نخواهید داشت؛ پس اگر ساکن تهران بوده و با مشکل افزایش ناگهانی فشار پکیج گرمایشی مواجه شده اید، همین حالا با تهران سرویس یار تماس گرفته و منتظر رسیدن تکنسین باشید.
تاریخ انتشار۲۵/۱۲/۱۴۰۱ @ ۰۴:۱۸